четвъртък, 30 май 2019 г.

Има ли печеливши от санкциите срещу Huawei



Колко вредни са ходовете срещу Huawei?


САЩ са добавили Huawei към списък от компании, с които американските фирми не могат да търгуват, освен ако нямат лиценз.
Huawei се превърна в централна част от американско-китайския търговски спор през последните месеци.

В същото време Тръмп подписа изпълнителна заповед, която ефективно възпрепятства американските фирми да използват чуждестранни телекомуникационни компании, за които се смята, че представляват риск за националната сигурност.

Huawei е вторият най-голям производител на смартфони в света и ключов играч в развитието на 5G технологията от следващо поколение.
Неговият главен правен съветник Song Liuping заяви, че повече от три милиарда потребители биха могли да бъдат засегнати от решението на САЩ да добавят Huawei към списъка на предприятията.

Ходовете на САЩ вече се отразяват в целия технологичен сектор.
Google блокира Huawei от някои актуализации на операционната система Android.
Новиите смартфоните на Huawei ще загубят достъп до повечето Google приложения.

"Ако телефоните на Huawei бъдат подкопани от липсата на операционна система Android, това би навредило на потребителите, като ограничи конкуренцията на пазара на мобилни телефони и ще доведе до покачване на цените", казва Ян Лян, доцент по икономика.
Анализаторите твърдят, че дестабилизирането на Huawei също може да навреди на развитието на 5G.

"Huawei притежава и дузина патенти в развитието на 5G. Ограничаването на Huawei ще отблъсне 5G технологията и ще доведе до нейното по-скъпо изпълнение", добавя проф. Liang.

Колко е вредно за американските фирми?


Ограниченията на Вашингтон върху Huawei също ще навредят на американските фирми. Повече от 1200 американски фирми ще бъдат директно засегнати.

Google е една от няколкото фирми, които отстъпиха от Huawei, след като САЩ поставиха ограничения върху китайската компания

Основателят на компанията Ren Zhengfei наскоро каза пред Bloomberg, че Huawei ще използва повече собствени чипове, ако има допълнителни ограничения от страна на САЩ и ще намали покупките си от САЩ.
Половината от чиповете, които Huawei използва, са от американски компании, а половината произвеждат самите те.

Повечето анализатори твърдят, че правителството на САЩ също рискува да се нарани."Наказвате Huawei, но също така наказвате себе си: губите пазарен дял, губите всичките си бизнес продажби за Huawei", казва Huiyao Wang, председател на Центъра за Китай и глобализацията в Пекин.

Няма коментари:

Публикуване на коментар