петък, 27 март 2015 г.

Течен нано протектор за дисплей - що е то?

Наскоро се сдобихме с новата технология за защита на екрана на Вашето мобилно устройство.
Продукта е много интересен и предполагаме, ще навлезе доста сериозно на пазара, тъй като е подходящ за много видове устройства (телефони, таблети, фотоапарати, монитори и тн.)

Нека първо започнем с представянето на течния протектор, поне това с което разполагаме от производителя.

Как работи?


Течния протектор представлява химично съединение SiO2 познато още като течно стъкло.
Не е токсично и по-никакъв начин няма да навреди на дисплея върху, който го поставяте.
Защитава от разляти течности, мръсотия, топлина, UV радиация и най-важното от надраскване и износване на дисплея.
Съдържанието му е изцяло от силиконов диоксид, който се извлича от пясък и кварц.
Не съдържа никакви лепила или залепващи съставки.
Когато бъде нанесен нано протектора, се получава силиконов слой 500 пъти по-тънък от човешки косъм. Този слой затвърдява дисплея, като се впива в порите по повърхността и го прави супер устойчив на надраскване.



Предимства и функции:


Bubble Free, както се казва е едно от основните предимства на този протектор. Предполагам на всеки се е случвало при поставяне на стандартен скрийн протектор, при не добре почистен дисплей да останат малки мехурчета въздух под протектора. Които впоследствие водят до разлепяне на протектора и краткия му екслоатационен живот.
При нано протектора това няма как да се случи, тъй като той е течен и се нанася с обикновена суха кърпичка.

Страхотен гланцов завършек: протектора придава страхотен гланцов блясък и дисплея Ви изглежда като нов. Освен това запазва остротата и цветовете на дисплея.


Запазва работата с дисплея: по никакъв начин няма да усетите забавяне или затруднения при допир с дисплея на Вашия смартфон или таблет. Чувствителноста остава същата, както без никаква защита.

Намалява износването: Всички стъкла се драскат! Дори най-висококачествените и сапфирени стъкла. Най-голяма опасност носят прашинки и малки частици, които могат да съдържат кварц (кварца е с ниво на твърдост 6-7H, което може да е доста повече от твърдостта на Вашия дисплей. Течния протектор, един вид кристализира дисплея Ви, до ниво на твърдост 9H. Което го прави много по-защитен.

По-малко отпечатъци: Нано протектора е проектиран така, че да намалява отпечатъците и петната от влажни пръсти до минимум, плюс това повърхостта става много по-лесна за почистване.

Предпазва при заливане: Неприятно е да залеете телефона си, понякога това би било фатално. Фунцията против заливане, концентрира излятата течност в една точка и не и позволява да се разнесе по повърността на дисплея.


Един за всички: Може би най-основното предимство на тази невидима броня, е че може да се поставя върху устройства, за които по принцип няма друга алтернатива. Отпадат и притесненията, дали ще пасне протектора, който сте закупили, дали е добре изрязан и тн.





Време за ревю, тест и мнение

Започнахме с нанасянето на самия протектор. Решихме да прежалим един изстрадал iPhone, на който поне дисплея беше в добро състояние.
Следвахме указанията от опаковката.
  • Почистихме добре дисплея, с мократа кърпичка от комплекта.
  • Сложихме 3 капки от протектора и ги разнесохме със сухата кърпичка.
  • Изчакахме около половин час, производителя дори подсказва, че можем да си помогнем със сешуар за по-добро изсъхване, е ние не стигнахме чак до там.
  • Уверихме се, че дисплея е напълно сух и го забърсахме с микрофибърната кърпичка от комплекта.
Започва и интересната част.

Огледахме телефона и тествахме чувството на допир, нямаше никаква промяна в това отношение, работата с дисплея, бе абсолютно същата, както и без течния протектор.
Отпечатъците наистина изглеждаха доста по-малко, особено от колегата с потните ръце, който трепереше над телефона си.

Продължихме нататък, в арсенала бяхме приготвили, кухненски нож, макетен нож и скучните ключове и монети. Решихме да подходим нежно с кухненския нож, понеже нямахме търпение да си играем с монетите и ключовете. Започнахме да режем по дисплея и за наше учудване нямаше никакви следи. Надъхани започнахме да натискаме острия кухненски нож, доста по-сериозно, резултата бе, абсолютно никакви драскотини.
Макетния нож беше следващото предизвикателство, при което честно казано мислехме, че нано протектора няма да издържи. Да но грешахме, същия сериозен натиск с макетния нож не доведе до нищо друго, освен до няколко доволни усмивки от наша страна.
Въпреки, че вече нямаше смисъл да се тестват ключовете и монетите, решихме да завършим тази част от теста, както се очакваше и след яко дране с тях, дисплея остана непокътнат.
В крайна сметка успяхме да постигнем това, което се мъчихме и надрахме дисплея, не с какво да е, а с малък назъбен камък, който беше в офиса ни, донесен от някой плаж.
Камъка е с високо съдържание на кварц и явно тази 9H твърдост на протектора не бе достатъчна.

Не тествахме издръжливостта при удари, според нас няма и голям смисъл, течния протектор е придимно против надраскване и всички други предимства изброени по-горе. Според нас ако държите дисплея Ви да е устойчив на удари и работите в среда, която предразполага към сериозно изтърване на телефона, по-добрия вариант е стъкления протектор.

Последния тест беше заливане с вода, реално протектора задържа водата концентрирана в големи какпи и попречи тя да се разлее и да проникне през слушалката и бутона на телефона.
Все пак зависи и от количеството течност, така че този тест е спорен, но все пак, това което описва производителя се оказа вярно.

За кого препоръчваме

  • Препоръчваме течния протектор за всеки, който желае да запази телефона си предимно от надраскване и не желае да поставя друг вид протектор или да одебелява телефона си излишно.
  • За тези при които, така или иначе няма друга алтернатива (като стъклен протектор) , нано протектора е много по-издръжлив от стандартните протектори.

Не препоръчваме

  • Не препоръчваме за хора, които често изтърват телефона си, стъкления протектор със сигурност, носи повече на удари от течния. Въпреки, че при изтърване, не е на 100% сигурно, че стъкления протектор ще Ви спаси, но шанса е много по-голям.
Това е, което успяхме да тестваме за сега, друго нещо, което научихме от производителя е, че течния протектор не е толкова ефективен при Xperia Z сериите, тъй като те имат заводски такъв тип защита.
CaseBG не носи отговорност, ако нараните вашето устройство в следствие на повтарянето на тези тестове. Съветваме Ви да не опитвате.

Заслужава ли си?

Спорно е, кое остава най-добрата защита за момента. Въпреки, че течната броня има повечето от предимствата на стъкления протектор, не е устойчива на удари. Което за нас означава, че стъкления протектор е по-добрата защита. Повечето стъклени протектори, също са с 9H твърдост и издръжливост, техния единствен недостатък е, че все пак имат някаква дебелина и това се вижда, когато е поставен върху телефон или таблет. Вие най-добре си преценяте, кое ще ви устройва като вариант. След две седмици тест, на нано протектора върху моя телефон, а моя телефон обича джобове с монети и ключове. Дисплея ми е в перфектно състояние.
Ако изберете течния протектор, не забравяйте, че се износва за около 6 месеца и ще трябва отново да го нанесете преди да изтече този период.

Очаквайте скоро.. ъпдейт със снимки от теста.

Можете да закупите от CaseBG нано течен протектор

3 коментара:

  1. SiO2 е СИЛИЦИЕВ диоксид, а не силиконов :) Течното стъкло не съдържа силикон.

    ОтговорИзтриване
  2. В един клип гледах, че този протектор издържа на доста силни удари с чук.

    ОтговорИзтриване
  3. Прави сте, че е спорно кой е по-добър. Микропласт наночастици как ще защити дисплея от счупване при падане?! Стъклените протектори са по-надеждни. Не се признава гаранцията на дисплея ако е с нано протектор.

    ОтговорИзтриване