вторник, 9 юли 2019 г.

Android Q дата на излизане, нови функции и чаканата "Dark Theme"

Много нова информация за Android Q беше представена на събитието Google IO 2019, а официалната информация потвърди голяма част от слуховете, които вече сме чували преди датата на представяне на операционната система.

Да, Android Q няма да излезе до август, но в момента можете да изтеглите и инсталирате Android Q beta 4 и да се насладите на няколко малки промени от бета 3, и най-вече на тъмния режим.

Знаем, че Dark Theme, дългоочакваният тъмен режим на цялата система, е най-голямата промяна от Android Pie. Също така стартирането на Android 10 Q бета не беше на Pixel телефон, въпреки че очаквахме ъпдейта да стартира първо при смартфоните на Google преди всички останали, както досега е било с предишните версии на Android.



Какво ново в Android Q? 

Получаваме по-добра представа за новите функции на Android Q благодарение на бета версията на мобилната операционна система на Google.
Добавени са допълнителни функции и са направени корекции на грешки от бета 3.
Някои от промените се потвърдиха, а други остават слухове засега.
Ето какво можете да очаквате преди официалното излизане на Android Q през август.

Dark Theme (Тъмна тема)


Има тъмен режим за цялата система, който идва в Android Q и се нарича Dark Theme.
Видяхме го на Google IO и работи по предназначение, но трябва да се разпространи в повече от менютата. Засега режима е ограничен до менюто с настройки.

Ще можете да задействате Dark Theme по два различни начина, като и двата са в падащото меню на нотификациите. Първият начин е с определен за целта Dark Theme бутон за бързи настройки, който превключва между стандартната Light Theme и новата Dark Theme.

Вторият начин е да включите режим за пестене на батерии, който автоматично се включва в Android Q Dark Theme. Това е предимство за телефони с OLED екрани и ще удължи живота на пикселите. OLED екрана по подразбиране изключва пикселите в черните участъци на картината.

Нови функции за поверителност в Android Q


Публикация на Android Developer Blog, който обявява бета разработчика, потвърди, че акцентът върху повишаването на поверителността в Android Q е основен фокус, което беше потвърдено отново в официалната информация на Google IO 2019.

Потребителите ще имат по-голям контрол върху достъпа на приложения до лична информация, местоположението, споделени файлове и хранилища, както и снимки и видеоклипове.
Друга полезна промяна: вместо приложенията, автоматично да превключват приоритета на известяването, когато имат активност във фонов режим (като аларма или повикване), потребителите сами ще могат да избират кои известявания да са с висок приоритет.

Android Q beta 3 също въведе нова функция Scoped Storage - която позволява на потребителите да контролират как приложенията имат достъп до външна памет (например MicroSD карта). Новата ОС също така ще защити потребителите по-добре от идентифицирането им, като ограничи достъпа до идентификаторите на устройства, които са статични, като серийния номер на вашия телефон и / или IMEI, и рандомизира неговия MAC адрес, когато е свързан с различни Wi-Fi мрежи.

Това може да са едни от най-тежките промени за разработчиците в Android Q, но определено новата ОС ще бъде много по-сигурна.



5G


Android Q има някои специфични трикове за новото поколение мрежи - 5G.
Новите програмни интерфейси (API) ще позволят на приложенията да откриват скоростта и закъснението на потребителската връзка, както и да откриват дали връзката е измерена.

Това ще даде на разработчиците по-прецизен контрол върху това колко данни да се изпращат на потребителите, особено когато те имат по-лоши връзки или имат ограничения за изтегляне на данни.

Live Captions (Превод на живо)


Една от многото функции за достъпност, обявени в Google IO 2019 е Live Caption.
Тя прави директен превод на видео и аудио в реално време.
По-интересното е, че функцията не изисква интернет връзка, текста се създава от разпознаване на речта на устройството и НЛП.

На сцената на Google IO 2019 беше показано, че Live Caption се използва в комбинация с Live Transcribe за обръщане на входящ звук в текст, след което имаше потребителски текст, на който се говори. В демонстрацията комбото - наречено Live Relay - позволява на текста на потребителя да си взаимодейства с телефона.

Последната функция за достъпност, която идва в Android Q, е Project Euphonia, която има за цел да подобри вербалното разпознаване на Android за по-добро обработване на думите, изговорени от потребителите с говорни затруднения.

Следете ни за да научите, кои ще са първите смартфони, които ще получат ъпдейт до Android Q.
Както и пълен преглен на новата операционна система, веднага след излизането и.

Няма коментари:

Публикуване на коментар