вторник, 26 март 2019 г.

Huawei P30 отново вдига летвата на мобилната фотография.

Новите Huawei P30 и Huawei P30 Pro бяха представени в пълния си блясък на онлайн събитие проведено в Париж и стриймвано в цял свят.
Акцента на новите флагмани на компанията отново е камерата.
И тази година камерата на P30 серията надминава очакванията и Huawei са постигнали това, което се оказва непосилна задача за конкуренцията.
Качеството на изображението надминава това на конкурентни модели, като Galaxy S10 и iPhone XS Max.

снимки: Huawei

Представянето започна с Ричърд Ву, изпълнителния директор на компанията, който показа двете нови устройства на подиума на конференцията.
Увода наблегна изцяло на дизайна на новите смартфони.
Huawei P30 Pro има извит екран и съвсем малък ноч за предната камера, разбира се бяха сравнени, колко малки са рамките на дисплея спрямо други конкурентни телефони.
Големия 6.47 инчов екран на P30 Pro е с OLED технология, която позволява извивките на екрана и минималистичните рамки.

Huawei P30 е с по-малък прав екран, но и тук китайците са свършили доста добра работа с премахването на рамките и телефона изглежда почти безрамков. Това е и по-компактното устройство с 6.1 инчов отново Oled екран.

Сензора за пръстови отпечатъци и при двете устройства е вграден в дисплея и компанията отбеляза, че технологията е подобрена и той работи с 30% по-бързо от този на Mate 20 Pro.

Каталога от цветове и тази година е значителен и хубавото е, че виждаме завръщането на белия цвят, който доста производители бяха оставили на заден план.
P30 серията ще се предлага в 5 цвята: amber sunrise, black, pearl white, aurora и таз годишния ни фаворит breathing crystal.
Водещия спомена, че дизайна и цветовете на слушалките е вдъхновен изцяло от природата.


Естествено камерата е това, което всички очакваме да видим.
И тази година Huawei са на върха на класацията на Dxomark, като P30 Pro е с най-висок резултат надминавайки P20 Pro и Mate 20 Pro. Трите първи места се държат от Huawei, което доказва, колко е ползотворно съдружието им с Leica.

Тази година P30 е с троен сетъп, който включва:
  • 40 MP широка камера 27 mm f1.8, 
  • 16 MP ултра широка камера 17 mm f2.2
  • 8 MP теле камера с 3 пъти оптичен зуум 80 mm f2.4
Разбира се, сетъпа от камери на Huawei P30 Pro е значително по-впечатляващ и той се състои от:
  • 40 MP широка камера 27 mm f1.6 с оптична стабилизация
  • 20 MP ултра широка камера 16 mm f2.2
  • 8 MP перископ с 5 пъти оптичен зуум 125 mm f3.4 с оптична стабилизация
  • Tof 3D камера, която се използва за засичане на дълбочина.


Освен, че камерите са много на брой, качеството, което е постигат е завидно за нивото на телефон.
И двата смартфона ползват поръчков сензор на Sony с нестандартен цветен филтър.
Зелените цветове при обичайния RGGB патерн на сензорите, са заменени с жълто, твърдението на Huawei, е че по този начин сензора получава до 40% процента повече светлина.
Това е нещо като при X Trans сензора на фотоапарите на Fuji, при които патерна от цветове е разменен, но това е друга тема.
Сензора на Huawei P30 и P30 Pro се справя страхотно при ниска осветеност.
Компанията е разработила и собствени алгоритми, които да обработват информацията от нестандартния сензор.
Освен промените по цветовия патерн, компанията доказва, че размера има значение, двете устройства са побрали 1/1.7 инчов сензор, което е 125% по-голям сензор от този на Galaxy S10 и iPhone XS Max. Както знаем, по-големия сензор има повече предимства, като улавяне на повече светлина, по-малко шум и по-плитко поле на фокус.
Голямата светла бленда от 1.6 също спомага за улавянето на повече светлина, което означава по-малко размазани изображения при ниска осветеност.


Всъщност всички предимства на новите модели спрямо камерата се въртят около снимането при ниска осветеност и в ситуации, в които друг смартфон не би се справил толкова добре.
Подчертаваме и чувствителността на сензора или така нареченото ISO, при P30 максималното ISO е 204800, а при P30 Pro - 409600, това са завидни числа и за повечето DSLR камери на пазара.
Разбира се при такива високи стойности се очаква нивата на шум да са супер големи, но за това се грижи специално разработения от компанията софтуер за подтискане на шума.
В комбинация с оптичната стабилизация, това означава страхотни снимки при оскъдни светлинни условия.
Това беше показано и на самата презентация със снимки на млечния път от ръка и при други супер затъмнени условия.

Другия акцент на който наблегната е зуум камерата, в реално време беше направен тест между P30 Pro, Galaxy S10 и iPhone XS Max. Разбира се P30 Pro успя да ги унищожи с много по-близък зуум и по-остро изображение.
В същия тест Huawei не пропуснаха да се похвалят и със снимането на високо исо, като осветлението в залата беше намалено до минимум и резултатите, които постигна телефона бяха наистина впечатляващи.

Друга интересна опция на новите камерите е снимането на двойно видео, можете да снимате видео клип и на екрана се разделя резултата от стандартната и зуум камерата, които записват едновременно. Освен това и двата модела снимат 4к видео с 30 фрейма в секунда.
Евента разбира се продължи и с представянето на различни фотографи, които са имали възможност да си поиграят с новата играчка и резултатите, които бяха постигнали са наистина страхотни.

Huawei P30 доближава с още една крачка мобилната фотография до нивата на професоиналните камери, с предимството, че телефона Ви винаги е с Вас и няма да пропуснете неочакван момент.

Забравихме да споменем и характеристиките, колкото и важна да е камерата все пак хардуера е това, което прави едно устройство.
Разбира се той е на топ ниво, двата смартфона идват с Android 9, Kirin 980 доказания процесор на китайците и разнообразие от памети 64/128/256 GB, както и две версии с 6/8 GB рам.
Батерията на P30 е 3650 mAh с 22.5W бързо зареждане, а при P30 Pro тя е 4200 mAh с 40W бързо зареждане през Type C порта и 15W през безжично зарядно.

Цената на която ще се предлагат двата нови телефона все още не е ясна, но е ясно кога да ги очакваме. Месец Април ще бъдат пуснати на пазара, като най-вероятно ще има период на предварителни поръчки.
Очаквайте и нашата нова публикация, кои са любимите ни аксесоари и калъфи за новите смартфони.
Както винаги ние вече сме подготвени с всички видове кейсове, протектори и калъфи за Huawei P30, P30 Pro и P30 Lite.
Аксесоарите за P30 можете да намерите тук, а за P30 Pro тук

Сега ви оставяме с представянето, ако все още не сте го изгледали, можете да се запознаете с пълните възможности на двата модела във видеото.
До скоро...


Няма коментари:

Публикуване на коментар