вторник, 21 февруари 2023 г.

Преглед на Poco X5 Pro: визионер в средния клас

 От дебюта си Poco - филиалът на Xiaomi - се характеризира с целта си да намали производителността от висок клас до по-достъпна цена.

Никъде това не е толкова очевидно, колкото при моделите от серията X, които включват две нови попълнения за 2023 г. : X5 и X5 Pro. За да определим колко стойност получавате за парите си, тествахме модела "Pro" в продължение на няколко седмици.

новият смартфон на Xiaomi Poco X5 Pro
снимки: Xiaomi


Дизайн и изработка:


През последните години много производители на смартфони се отказаха от дизайна на телефони с извити ръбове и задни панели. Жалко, защото тези форми са значително по-удобни за работа от правоъгълните, квадратни конструкции. Poco е един от тях, като X5 Pro предлага плоски ръбове и плътни ъгли от всички страни.

Визуално тя е по-изчистена от всяка заоблена или извита форма, осигурявайки чисто разделение между всяка повърхност на телефона, но в резултат на това ергономичността леко страда.

Сред всички цветове блестящият избор на X5 Pro в жълто и черно несъмнено е най-забележителният, откакто Poco го предлага. За да се запазят ниски цените на материалите, тази боя на Бъмбълби се доставя в телефон, който е изработен предимно от пластмаса.

Това не е лъскавата, огъваща се пластмаса, която някога се срещаше при евтините смартфони. Повърхността е с почти блестящ блясък, който придава визуална текстура до степен, че е почти ослепителна, но не съвсем. Едно от предимствата на покритието е, че то не е лъскаво и хлъзгаво, така че няма да се плъзга произволно от повърхности, както при полирано олеофобно стъкло.

От друга страна, голяма част от дизайна на устройството е насочен към това да бъде функционален и да не пречи на това, което искате да правите. Например рамките около дисплея са изключително тънки и не засягат видимата повърхност. Камерата с перфорация е разположена в центъра на горния ръб и е малка и ненатрапчива. В горната част има дори 3,5 мм жак за слушалки


Дисплей:


Дисплеят на Poco X5 Pro според нас е най-убедителната причина да го закупите. Често при закупуване на телефони в долния сегмент на пазара се налага да направите някои жертви в областта на дисплея, но X5 Pro не изглежда да е значително затруднен в някоя очевидна област.

Той е ярък, цветен и има толкова плавни и бързи темпове на опресняване, че усещането е, че използвате притурка от висок клас. Тя може да достигне 120 Hz, което означава, че когато превъртате аспекти на интерфейса и приложенията, анимацията е плавна и ясна през цялото време. По този начин тя е подобна на използването на луксозен флагман.

Разбира се, има разлики между този и много по-скъп екран на телефон. По-голямата част от тях обаче са неоткриваеми с просто око. При Poco например няма да се регулира на постепенни етапи между 1Hz и 120Hz, за да се спести много от прекомерното използване на батерията. Вместо това, в зависимост от съдържанието, се редуват 60Hz и 120Hz.

Въпреки това, за чисто удоволствие от гледането на видео, няма нищо, което да кажем за екрана на X5 Pro, особено като се има предвид ценовия диапазон, в който се представя.

Единственото нещо, което намалява удоволствието от използването на телефона, е софтуерът. MIUI остава една от най-тежките скинове на Android с редица избори, които в най-добрия случай са неинтуитивни, а в най-лошия - направо нелогични.



Хардуер:


Чипсетът Snapdragon 778G, макар и да не е най-високото ниво на платформата на Qualcomm, е повече от достатъчен, за да гарантира, че ще получите бързо и отзивчиво изживяване. Зареждането на игри и приложения става гладко, без видимо забавяне или закъснение. Може да не е толкова бърз и отзивчив като телефон от серията Snapdragon 8, но се съмняваме, че ще забележите това, ако нямате такъв до този.

Освен това разполага с достатъчно оперативна памет и място за съхранение, за да може да се справи с най-взискателните ви задачи. Нашата машина за оценка имаше 8 GB RAM (с допълнителни 3 GB, взети назаем от паметта) и 256 GB памет.

По време на тестовете ни животът на батерията изглеждаше достатъчен. Това едва ли е батерия която ще захранва устройството за два дни и успяхме да я изтощим под червената линия от 19% в по-тежки дни с 3-4 часа игри. В по-обичайните ни дни обаче той е повече от способен да завърши деня с повече от 30%.

Като се има предвид капацитетът на батерията от 5000 mAh, това не е изненада. Това е повече от достатъчно, за да захрани повечето хора през целия работен ден, а включеното 67W бързо зарядно устройство гарантира, че никога няма да се притеснявате за батерията. Тя ще зареди телефона от 0% до 100% за около 40 минути.

Заключение:


Винаги трябва да се правят компромиси, когато се опитвате да поберете възможно най-много в един телефон, като същевременно запазите ниски разходи за купувача. Независимо дали става дума за дизайн и конструкция, както при X5 Pro, или за други области. Целта е всички важни детайли да бъдат изпипани правилно, така че да имате усещането, че използвате телефон, който работи отлично в ежедневието.

Точно това е постигнала компанията Poco с X5 Pro. Чрез икономии в дизайна и конструкцията е създаден телефон, който в много отношения функционира като по-скъп телефон. Той има голям, цветен екран с бърза честота на опресняване, работи добре, има бързо зареждане и поне една прилична камера.

Телефонът вече може да се намери в магазинната мрежа в България, предполагаме, че скоро ще се появи и при мобилните оператори. Ние сме Ви приготвили каталог с аксесоари и калъфи за Poco X5 Pro 5G, които можете да рагледате в нашият онлайн магазин.

Няма коментари:

Публикуване на коментар