сряда, 26 юли 2023 г.

Официално Samsung Galaxy Z Flip 5 е тук!

 На 26 юли Samsung показа Galaxy Z Flip 5 по време на събитието Unpacked в Сеул, Южна Корея. Индустрията на сгъваемите телефони в стил Flip е по-конкурентна през последните години, като Motorola и Oppo пуснаха някои изключителни продукти. В сравнение с него Samsung Galaxy Z Flip 5 е постепенно подобрение спрямо Flip 4, като акцентът е по-големият 3,4-инчов дисплей. Това ви позволява да правите много повече неща с Flip 5, без да се налага да го отваряте.

Flip 5 е един от най-големите сгъваеми телефони, които се появиха тази година, благодарение на по-бързия хардуер, удвоената основна памет и няколко актуализации на софтуера. Flip 5 е идеален, ако смятате, че сгъваемите телефони в стил книга са твърде големи. Батерията с капацитет 3700 mAh за жалост не е подобрена от Samsung.


samsung galaxy z flip 5


Дизайн и дисплей на Samsung Galaxy Z Flip 5


Galaxy Z Flip 5 запазва същия език на дизайна като предишните Flip телефони на Samsung. Телефонът има същата степен на водоустойчивост IPX8 като миналата година, така че тук няма нищо ново.

Най-същественото подобрение е в капака на дисплея, който Samsung преименува на Flex Window. Той доминира в предната част и е с диагонал 3,4 инча, което е 3,78 пъти повече в сравнение с Flip 4. Това прави 720p 60Hz дисплея много по-полезен, с бърз достъп до уиджети, които ви позволяват да управлявате възпроизвеждането на музика, да проверявате времето, да четете последните новини и др. 

За да отговаряте на съобщения, можете дори да изведете пълната QWERTY клавиатура на дисплея на капака. Макар и удобен, 3,26-инчовият дисплей все още е твърде малък за такива задачи, така че писането ще бъде трудно. Samsung ще ви позволи да стартирате няколко приложения на капака на дисплея на Flip 5. Това включва, но не се ограничава до Netflix, YouTube, Google Maps, WhatsApp и Messages при стартиране.

С наближаването на премиерата на телефона Samsung ще надгради Good Lock, за да даде възможност за показване на капака и за други приложения. Въпреки това, за разлика от Moto Razr+, не изглежда, че на по-малкия дисплей може да се стартира каквато и да е програма.

Вътрешният екран е запазен непроменен от Samsung. Екранът му е с размер 6,7 инча, разделителна способност 2640 x 1080 и честота на опресняване 120 Hz. За разлика от Samsung Galaxy Z Fold 5, Flip 5 не изглежда да има по-ярък AMOLED дисплей. Все още е наличен режим Flex, който ви позволява да извършвате някои действия с телефона, като например да правите висококачествени селфита със задните камери.


samsung z flip 5
                                                          снимки: https://www.samsung.com


Спецификации на Samsung Galaxy Z Flip 5


Galaxy Z Flip 5 е оборудван с най-добрите вътрешни устройства, които можете да поискате в този малък форм-фактор, подобно на най-добрите телефони с Android на пазара. Тежката работа се извършва от процесор Qualcomm Snapdragon 8 Gen 2 "за Galaxy", който е подкрепен от 8GB RAM и 256GB или 512GB памет. Благодарение на преминаването към по-бързия стандарт UFS 4.0 основната памет е увеличена повече от четири пъти в сравнение с предишните модели Flip.

Хардуерът се захранва от батерия с капацитет 3700 mAh, която е същата като миналата година. Тъй като процесорът Snapdragon се произвежда на 4nm възел на TSMC и има по-ефективни ядра, Flip 5 би трябвало да издържи повече от предишните модели Flip. За съжаление темпото на зареждане остава бавно.


Софтуер за Samsung Galaxy Z Flip 5


Galaxy Z Flip 5 се доставя с базирания на Android 13 One UI 5. 1. 1. Тази значително актуализирана версия на скина на Samsung включва няколко специфични за сгъваемите устройства подобрения. One UI 5. 1. 1 трябва да бъде наличен през следващите седмици за другите премиум телефони Galaxy. Всички нови функции на дисплея с капак са част от текущата версия на One UI, която включва и подобрения на Flex Window, Flex Mode и Flex Cam.

За Flip 5 Samsung предлага четиригодишни актуализации на операционната система Android и петгодишни поправки на сигурността. Телефонът ще се доставя с Android 13 и ще получава поне актуализации на сигурността на Android 17 до юли 2028 г.
Камери на Samsung Galaxy Z Flip 5


Galaxy Z Flip 5 има същата конфигурация на камерата като своя предшественик. Задните камери са двойни 12MP, като основният сензор е с бленда f/1,8 и OIS. Обективът с f/2,2 и 123-градусовият FOV на 12-мегапикселовия ултраширокоъгълен екран остават. Samsung е подобрила блендата на селфи камерата до f/2,2. Сега зрителното поле е 85 градуса, въпреки че е малко вероятно тази настройка да окаже значително влияние върху качеството на изображението.

Миналата година Samsung обнови Flip 4 с по-голяма 12МР основна камера, докато Flip 5 запазва същия сензор. Тя обаче е по-малка от 50-мегапикселовата камера на Galaxy S23, така че динамичният обхват и работата при слаба светлина ще бъдат по-лоши. Тъй като Flip 5 не разполага със специална телефото камера, той не може да се конкурира с най-добрите телефони с Android по отношение на оптичното увеличение.

Тъй като основният хардуер на камерата остава същият, всички фотографски подобрения, осигурени от Galaxy Z Flip 5, ще се дължат на по-бързия ISP на процесора Snapdragon 8 Gen 2. Samsung обещава, че нощните снимки трябва да се подобрят, но само времето ще покаже. Като цяло работата с камерата трябва да бъде подобрена.
Дата на пускане в продажба и цена на Samsung Galaxy Z Flip 5


Въпреки малката актуализация цената на Galaxy Z Flip 5 все още е 1000 USD преди облагане с данъци. От 26 юли Samsung ще приема предварителни поръчки за джаджата. Flip 5, както и Galaxy Z Fold 5, ще бъдат достъпни за закупуване от 11 август.

Можете да спестите до 90 долара от покупката на Flip 5, като се възползвате от примамливите отстъпки за търговия и промоции за предварителни поръчки на Samsung. Освен това тя провежда промоция за безплатно надграждане на паметта при предварителни поръчки, така че ако изберете Flip 5 с 256 GB, ще получите модела с 512 GB.


Кейсове и калъфи

Очаквайте пълната ни статия за най-подходящите кейсове, протектори и калъфи.
Ако сте се насочили към Samsung Galaxy Z Flip 5 препоръчваме да разгледате нашите аксесоари и калъфи на продуктовата страница на модела - Калъфи Samsung Z Flip 5

Няма коментари:

Публикуване на коментар