петък, 2 септември 2016 г.

Нови модели от Sony на хоризонта, Xperia XZ и Xperia X Compact

На първи Септември започна годишното технологично изложение в Германия IFA 2016.
Както сме свикнали и тази година Sony не ни подведоха и показаха два нови модела смартфона, за които не се знаеше нищо до сега.
По всичко личи, че това ще са таз годишните флагмани на японската компания.
Представяме Ви Sony Xperia XZ и Sony Xperia X Compact.
Най-накрая модели, които са с хардуер на нивото на останалите флагмани на други производители, Xperia Z серията е замразена поне за момента и Sony разчитат на новите иновации и линии от Xperia X серията, която беше представена по-рано тази година.

снимки: gsmarena

Двата нови телефона се очаква да се появят на пазара към края на месец Септември или началото на Октомври. За сега официалната цена не е напълно сигурна, но се очаква тя да бъде около 700€ за Xperia XZ и 500€ за Xperia X Compact.
Какво предлагат двата нови телефона и заслужава ли си исканата цена от Sony предстои да разберем в две отделни публикации с подробна информация за всеки един от модели.
Сега нека погледнем накратко какво всъщност представляват XZ и X Compact.

Sony Xperia XZ



Модела разполага с 5.2'' дисплей, за жалост с резолюция 1080p.
Процесора е Snapdragon 820 и оперативната памет е 3 GB. Вътрешното хранилище е 32 или 64 GB с поддръжка на карта памет до 200 GB.
Батерията също е добра с капацитет 2900 mAh. От Sony обещават и нова подобрена 23 MP основна камера и селфи камера със завидните 13 MP. Корпуса на телефона е изработен от специална алуминиева сплав, за която ще говорим по-подробно в следващата ни публикация.
Интересното и при двата модела е, че вече разполагат с USB Type C порт за зареждане.
Xperia XZ също така разполага и със IP68 сертификат за влаго и прахоустойчивост.

Sony Xperia X Compact


Xperia X Compact е със сходни характеристики, екрана е 4.6" и съответно с по-малко 720p резолюция, но това е нещо нормално за всички Compact модели. Процесора също отстъпва на Xperia XZ и тук той е Snapdragon 650, Ram паметта е 3 GB но смартфона ще се предлага само с 32 GB вътрешно хранилище. Основната камера е същата, като при XZ, но предната е намалена на 5 MP. Основния минус на таз годишния компактен телефон на Sony е липсата на сертификата за водо и прахоустойчивост. Защо от японците са решили да премахнат тази защита не е ясно, но до момента я виждахме във всички версии на Compact.

Дизайна и при двата телефона се е променил значително, но все пак се запазва консервативната правоъгълна форма, която сме свикнали да виждаме в телефоните на компанията. Незнайно защо, след като всички производители се надпреварват, кой да направи по-тънък смартфон, Sony правят точно обратното и смартфоните им стават значително по-дебели от предходни модели.
Цветовата гама, която са избрали, също е доста странна, Xperia XZ ще се предлага в тъмно синьо, кафяво и сиво, а X Compact в тъмно синьо, бяло и светло синьо.
Друга интересна функция, която промотира производителя е нов вид адаптивно зареждане, с което обещават два пъти по-дълъг живот на батерията.

Очаквайте скоро подробен преглед и ревю на двата модела.

Няма коментари:

Публикуване на коментар